خواص کنگر فرنگی چیست؟ (درمان اختلالات کبدی با کنگر فرنگی)
به گزارش وبلاگ قطب نما، خواص کنگر فرنگی (Artichoke) شامل یاری به درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین، اختلالات کبدی، کاهش چربی خون و پیشگیری از سرطان است.

کنگر فرنگی از جمله سبزیجاتی است که علاوه بر ارزش غذایی فراوان از خواص درمانی زیادی نیز برخوردار بوده به طوریکه میتوان آن را در گروه گیاهان دارویی نیز طبقه بندی نمود. کنگر فرنگی که آن را با نام آرتیشو (Artichoke) نیز میشناسند، در قدیم جزو سبزیجات مصرفی قشر مرفه بوده و امروزه نیز از سرگل، برگ، هاگدان و ساقه کنگر در سوپ، مربا، خورشت و سالاد استفاده می گردد. خواص کنگر فرنگی و فواید درمانی آن شامل خاصیت ضد کلسترول، ضد التهاب، ترشح نماینده صفرا، هضم نماینده، مدر، کاهش دهنده قند خون، دارای خاصیت ضد سرطان و بسیار مقوی و مغذی است. بری آشنایی بیشتر با خواص و ارزش غذایی کنگر فرنگی در درمان بیماریهای مختلف، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
گیاه شناسی کنگر فرنگی
کنگر فرنگی گیاهی پایا با ساقه راست، شیاردار به ارتفاع 20 تا 100 سانتی متر و برگهایی پهن و بلند است. گل های این گیاه به رنگ آبی و بنفش و میوه آن قهوه ای درخشان است که در انتهای آن تارهای سفیدی دیده می گردد و گل اذین آن دارای چندین کلاپرک انتهایی گوشتی است.
خواص کنگر فرنگی (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت کنگر فرنگی گرم است بنابراین به کسانی که مزاج و طبع گرم دارند توصیه می گردد این گیاه را با ماست مصرف نمایند تا تعدیل در مزاج صورت گیرد . بعضی از مهمترین خواص دارویی این سبزی سودمند و پرخاصیت عبارتند از:
- یکی از مهمترین و شناخته شده ترین خواص کنگر فرنگی یاری به درمان اختلالات کبدی نظیر درمان نارسایی های کبد، یرقان، بیماری های مربوط به کمبود آلبومین و .. است.
- پیشگیری از تشکیل مجدد سنگهای صفراوی از فواید مصرف کنگر فرنگی است.
- یاری به پیشگیری و درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین از فواید دارویی مصرف کنگر فرنگی است.
- کاهش چربی خون و پیشگیری از حوادث قلبی عروقی از خواص کنگر فرنگی است. در حقیقت ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون می گردد. تحقیقات نشان داده است که این ماده همچنین باعث کاهش سطح تری گلیسیرید خون نیز می گردد.
- خواص کنگر فرنگی در بسیاری جهات با خواص کنگر کوهی مشابهت دارد. در کنگر مواد و ترکیباتی وجود دارد که باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً می تواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. همچنین یاری به درمان سوء هاضمه و افزایش اشتها از دیگر فواید مصرف کنگر برای دستگاه گوارش است.
- از دیگر خواص کنگر فرنگی استفاده موضعی از آن به منظور درمان ریزش مو، برطرف بوی زیر بغل و خارش است.
خواص کنگر فرنگی در طب سنتی
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش یاریی در هضم مواد غذایی مورد توجه بود. در طب سنتی اروپا، از برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار (دیورتیک) و محرک کلیهها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا استفاده می کردند به طورکلی مهمترین خواص دارویی کنگر فرنگی در طب سنتی شامل موارد زیر میگردد:
- یاری به درمان کبد چرب
- هپاتیت
- بیماری های التهابی روده
- دردهای روماتیسمی
- افزایش نیروی جنسی
- درمان وزوز گوش
- برطرف سرگیجه و سر درد
- درمان نقرس
ارزش غذایی کنگر فرنگی
برگ گیاه کنگر فرنگی غنی از پتاسیم و منبع خوبی برای منگنز و منیزیم است. از دیگر ترکیبات موثر موجود در این سبزی پر خاصیت مشتقات کافئیک اسید و فلاونوئیدها میباشد.
جدول ارزش غذایی و خواص کنگر فرنگی
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 47 کیلو کالری |
چربی | 0/11 گرم |
پروتئین | 3/2 گرم |
کربوهیدرات | 10/6 گرم |
فیبر | 5/4 گرم |
سدیم | 94 میلی گرم |
پتاسیم | 370 میلی گرم |
کلسیم | 44 میلی گرم |
فسفر | 90 میلی گرم |
آهن | 1/28 میلی گرم |
مس | 0/231 میلی گرم |
منیزیم | 60 میلی گرم |
منگنز | 0/256 میلی گرم |
فولات | 68 میکروگرم |
ویتامین ب6 | 0/116 میلی گرم |
ویتامین ث | 11/7 میلی گرم |
ویتامین آ | 177 واحد |
ویتامین کا | 14 میکروگرم |
مضرات کنگر فرنگی (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)
- زنان باردار و بچه ها کمتر از 12 سال بایستی از مصرف بیش از مقدار معمول کنگر فرنگی در غذاها خودداری نمایند.
- از آنجایی که برگ های کنگر محرک انقباض کیسه صفراست، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند نباید آن را مصرف نمایند، چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا می گردد.
- تماس جلدی مکرر و طولانی مدت با کنگر فرنگی در بعضی افراد موجب بروز حساسیت های پوستی می گردد.
- بیماران مبتلا به ناراحتی های شدید کبدی یا کلیوی بایستی از مصرف برگ کنگر پرهیز نمایند.