کتاب های به هم چسبیده، یادگار قرون وسطی
به گزارش وبلاگ قطب نما، در قرن 17 شمایل متفاوتی از کتاب در انگلیس رایج بود که شبیه به هیچ یک از کتاب های امروزی نیست، کاتبان در قرون وسطی دو کتاب را از جلد به هم متصل می کردند تا افراد دو کتاب را راحت تر جابه جا نمایند.
در قرون وسطی افراد برای راحتی حمل و نقل کتاب ها فکری تازه را اجرا کردند، افراد دو یا چند کتاب را باهم تلفیق می کردند و از جلد به هم متصل می کردند تا بتوانند چندین کتاب با موضوعات مختلف را در یک کتاب حمل نمایند. در قرون وسطی خواندن کتاب های غیرمذهبی رواج زیادی نداشت و بیشتر افراد کتاب های مذهبی را با خود حمل می کردند.
تلفیق و ترکیب فیزیکی دو کتاب در کلیسای قرون وسطی قرن 17 رواج داشت، مضمون دو کتاب معمولا باهم همخوانی داشت و بیشتر کتاب های عهد تازه و مزامیر را باهم ترکیب می کردند.
همان طور که در تصاویر می بینید، کتاب ها به صورت غیرمعمول از جلد به هم متصل می شدند و قسمت عطف کتاب اول به صورت برعکس با قسمت جلویی کتاب دوم متصل می شد. در میان دو کتاب، لایه ای به عنوان لایه متصل نماینده قرار می گرفت و قسمت بالایی به خوبی دوخته می شد. زمانی که کتاب را داخل کتابخانه می گذارید، عطف کتاب های متصل شده یکی در میان رو به شما است.
این روش متفاوت اتصال کتاب ها، اتصال دوتادوتا نام داشت که در زبان فرانسوی به نام dos-a-dos خوانده می گردد.
گاهی اتصال به تو کتاب خلاصه نمی شد و 5 تا 6 کتاب به یکدیگر متصل می شدند.
اتصال کتاب ها به روش دوتادوتا رواج چندانی پیدا نکرد. در قرن بیستم نمونه هایی از این روش صحافی یافت شد. این کتاب ها درواقع یک پشت جلددار هستند که به هم متصل بوده و دوروی جلد در دو طرف کتاب وجود دارد که عنوان هر کتاب بر روی آن نوشته شده است.
متن داخل هر کتاب نسبت به کتاب بعدی چرخش 180 درجه دارد و برای خواندن کتاب چسبیده باید کتاب را 180 درجه بچرخانید و برعکس کنید. یک شرکت آمریکایی در دهه 1950 دست به فراوری کتاب هایی شبیه به کتاب های قرون وسطی فراوری کرد، البته این کتاب ها با کتاب های قدیمی در ظاهر تفاوت داشت. کتاب های قرون وسطی دو جلد داشتند& ولی این کتاب ظاهری شبیه به کتاب معمولی داشت و دیگر شاهد پشت و روی کتاب نبودیم، هر طرف کتاب جلدی جدا داشت و درواقع دو کتاب در چاپ باهم تلفیق شده بودند.
این شرکت تعدادی از رمان های تخیلی خود را با این روش چاپ کرد تا کتاب ها برای نوجوانان جذابیت بیشتری داشته باشد، این روش بسیار ارزان هم بود و هم ناشر و هم خریدار در این روش سود می کردند.
بسیاری از کتاب های مذهبی در آلمان به این روش چاپ می شدند، گاهی تا شش یا هفت کتاب مذهبی به روش دوتادوتا به هم متصل می شدند و در اختیار مخاطبان قرار می گرفتند.
منبع: کجارو / amusingplanet.com