چزنک نان محلی لرستان ثبت ملی شد
به گزارش وبلاگ قطب نما، در جریان ثبت 6 اثر لرستان در لیست میراث فرهنگی ناملموس کشور، غذای محلی چزنک نیز ثبت ملی شد؛ غذا و نان محلی که محبوبیت زیادی در بین مردم این استان دارد.
به گزارش وبلاگ قطب نما، نان و غذای محلی چزنک رغو، نان سنتی در استان های غرب کشور از جمله لرستان است که پخت سنتی آن روی ساج صورت می گیرد.
در لرستان بازار بعضی شیرینی های محلی در ایام مختلف سال از جمله سیزده بدر و ماه مبارک رمضان بسیار داغ می گردد، در اغلب شهرها و روستاهای لرستان شیرینی های متعددی بر سر سفره قرار می گیرد.
این شیرینی ها با توجه به فصول مختلف و نوع مهیاکردن آن متنوع هستند، چزنک و ساکی پز را روی ساج (تابه) درست می نمایند و به همین علت عموماً در فصل تابستان و بهار پخته می گردد چون در این فصل زنان لر در فضای آزاد اقدام به درست کردن غذا و نان می نمایند.
نان محلی چزنک به خاطر احتیاج به مواد اولیه محدود و در دسترس همه، پخت آسان و سریع می تواند یک میان وعده همیشگی باشد.
عطا حسن پور مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان در این رابطه گفت: با پیگیری های انجام شده شش اثر میراث فرهنگی ناملموس لرستان در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی اظهار کرد: این آثار شامل چلنگری (آهنگری سنتی)، مهارت شیرینی سنتی ارده نخودی بروجرد، مهارت تهیه حلوا بلوط، مهارت پخت غذای محلی چزنک لرستان، مهارت پخت غذای محلی کماغینه و مهارت پخت نان قرصه به عنوان میراث ناملموس استان هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان ادامه داد: میراث فرهنگی صرفاً به آثار و بناهای تاریخی و همین طور مجموعه ای از اشیای محدود نمی گردد، بلکه شامل دارایی ها و ذخایر فرهنگی مردم دنیا نیز می گردد.
حسن پور اعلام نمود: سنت های شفاهی، هنرهای اجرایی و نمایشی، فعالیت های جمعی، آئین ها و جشن ها، علوم و دانش طبیعی و فعالیت های مرتبط با طبیعت، کیهان و صنعت گری سنتی به همراه تمام مهارت های مربوط به فراوری صنایع دستی سنتی، همگی بخشی از ذخایر فرهنگی محسوب می شوند که این اداره کل در راستای حفاظت آز آنها کوشش خواهد نمود.
چزنک چگونه پخته می گردد؟
بنابراین گزارش، چزنک یا چزنک رغو از نان های سنتی خوشمزه بوده که پخت آن فوق العاده ساده است و می توانید به راحتی در خانه یا طبیعت تهیه کنید. این نان بیشتر روی ساج تهیه می گردد و شما می توانید ساج را از بیرون تهیه کنید و یا اگر در دسترس نبود داخل یک تابه نچسب این نان خوشمزه را پخت کنید.
این نان سنتی بیشتر در استان های لرستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان تهیه می گردد که نام مختلفی در این شهرها دارد.
پخت سنتی این نان از گذشته روی زغال و هیزم صورت می گیرد اما شما می توانید روی گاز و حتی در فر نیز آن را طبخ کنید. اگر به نان های نازک علاقه دارید چزنک رغو لرستانی را حتماً تهیه کنید زیرا مواد کاملاً در دسترسی دارد و می توانید به عنوان یک میان وعده سالم آن را میل کنید.
این نان به علت داشتن شیره خرما یا انگور بسیار مقوی بوده و حتی می توانید در وعده صبحانه نیز میل کنید.
1. ابتدا آرد را الک کنید و به آن کمی نمک و زردچوبه اضافه کنید. در صورت تمایل می توانید زیره و رازیانه را نیز به آرد اضافه کنید.
2. آب ولرم را با حوصله و به آرامی به آرد اضافه کنید تا خمیری نرم داشته باشید و مراقب باشید تا خمیر سفت نگردد.
3. ساج را چند دقیقه ای گرم کنید و در فضای خانه می توانید از فر و اجاق گاز بهره ببرید.
4. زمانی که فر یا ساج گرم شد سطح ساج را کمی روغن مالی کنید تا نان به ساج نچسبد.
5. خمیر آماده شده را روی ساج یا ظرف روی اجاق گاز بریزید و پهن کنید.
6. با چاقو یا ابزار تیز دیگری لبه های نان را از کناره ساج یا ظرف ببرید تا بتوانید نان را از ساج جدا کنید. هر دو طرف نان باید پف کند و رنگ آن طلایی گردد.
7. حالا نان آماده است آن را در ظرفی تکه تکه کنید. روی نان به اندازه دلخواه روغن محلی یا کره و شیره خرما بریزید و سرو کنید.
منبع: دنیای سفر